Академско позориште


Академско позориште СКЦ-а окупља младе глумце и позоришну публику око занимљивих алтернативних позоришних пројеката. Представе Академског позоришта играју се на Камерној сцени СКЦ-а која се налази у згради Универзитета, у Шуматовачкој улици. Оно што чини јединственост овог простора која прима око 50-так гледалаца јесте близина гледалаца и глумаца, која даје посебан доживљај сваком уметничком остварењу и ствара утисак као да сте и сами готово на сцени.

А оно што чини јединственост овoг позоришта су људи - глумци, редитељи и руководоци који су у сталној потрази за новим вредностима у култури и уметности, уз смелост за алтернативним приступима позоришту.

Кроз позориште данас пролази велики број чланова а током година смењују се генерације младих али и искусних глумаца, аматера и професионалаца. Многи су после својих академских почетака каријере успешно наставили у Луткарском и Народном позоришту у Нишу и на другим позоришним сценама у Србији. Академско позориште препознатљиво је по свом репертоару а нове и старе представе као и сами глумци кроз своје улоге, стално доносе награде и признања на фестивалима у земљи и иностранству. Уметнички руководилац позоришта је Милош Цветковић.

Историјат позоришта:
Као град на раскрсници путева за исток и запад, Ниш је лако освајан најразличитијим културним трендовима, тако да ни 60-тих година нимало није заостајао за осталим светским градовима. Млади уметници су се окупили око тада водећег студентског часописа „Младост", који је доносио новости о актуелној музичкој, филмској и позоришној уметности, што је било пресудно за оснивање камерне сцене „М" 1964. године, претече данашњег Академског позоришта.

На камерној сцени се могло видети све оно што тада није никако могло да буде играно на сцени Народног позоришта. Били су то савремени комади који су камерну сцену испрофилисали као алтернативно позориште, што је оно остало до данас. Средином 70-тих наступа златно доба позоришта, које учествује на фестивалима у земљи и иностранству и односи многобројне награде представама „Бајка о Де Саду", „Сан летње ноћи", „Шок препознавања", "Маслачак и ретард", "Породичне приче", "Лилика", "Нада из ормара", "У пламену страсти" итд.

Званичним оснивањем СКЦ-а 1991.године. име позоришта мења се у Академско позориште СКЦ-а. Из Академског позоришта потекли су многи добри глумци и редитељи, као што су Танасије Узуновић, Младен Недељковић, Кокан Младеновић и други. Та традиција се наставља, тако да сваке године по неколико полазника школе глуме Академског позоришта уписује престижни Факултет драмских уметности у Београду.

Студентски културни центар Ниш са својим Академским позориштем организује Међународни фестивал студентских позоришних сцена - "УРБАН ФЕСТ". Креирањем фестивала остварена је идеја о покретању интернационалног фестивала студентских омладинских позоришта који за циљ има афирмацију алтернативне позоришне сцене и презентацију позоришног стваралаштва у региону. Кроз фестивал је, током година, прошло преко 1.000 учесника (глумаца, редитеља, сценариста,...) Представе су се играле у Позоришту лутака у Нишу, на Камерној сцени СКЦ-а, а од 2011. године ЦЕО ГРАД ЈЕ ПОЗОРНИЦА. Представе су се играле под ведрим небом на просторима широм града, на територијама свих пет градских општина (тргови, паркинзи, паркови, дворишта, летње позорнице). До сада су на фестивалу гостовале представе академских позоришта из Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Македоније, Бугарске, Грчке и више градова Србије.

Пратите насВише информација

Милош Цветковић

(1985), дипломирао је глуму у класи професора Бранислава Лечића 2012. године на Интернационалном универзитету у Новом Пазару.
2014. године завршио је Међународну летњу позоришну школу у Русији, ментор Димитриј Брусникин, исте године завршава радионицу “Глумац као коаутор, метод Stele Adler” код Anarosa De Eizaguirre Butler.
Од 2009. године ради као глумац у Народном позоришту у Нишу. 2014 постаје уметнички руководилац Академског позоришта СКЦ-а, а од тада је позориште добило преко 50 награда у свим категоријама на многим фестивалима у земљи и иностранству. Радио као предавач од 2014 у школи глуме Свинг.