Светом литургијом и литијом улицама Ниша обележена слава Саборног храма

СВЕТОМ ЛИТУРГИЈОМ И ЛИТИЈОМ УЛИЦАМА НИША ОБЕЛЕЖЕНА СЛАВА САБОРНОГ ХРАМА

Велики број верника данас је прошао нишким улицама, како би литијом, а пре тога и светом литургијом, прославили Педесетницу – славу  Саборног нишког храма. Домаћин славе ове године био је и Студентски културни центар Ниш.

Обележавање празника Педесетница, који је познат и као Тројица, Духови и Силазак Светог духа на апостоле, у нишкој Саборној цркви почело је у светом литургијом у 8 сати, а завршено литијом и благосиљањем славског колача.

Први пут смо у овој години изашли са свечаном литијом, војном музиком, са црквеним великодостојницима, да градом прођемо, да окадимо град, да га благословимо његове верне у њему и да заиштемо благослов од бога да нас мир срећа и добро здравље прати у нашим животима.“, изјавио је отац Бранко, старешина Саборне цркве.

Овогодишњи домаћини славе били су др Драгана Петковић, директорка Студентског културног центра Ниш, Маријан Мишић, директор Гимназије „Светозар Марковић“ и Иван Михајловић, директор Развојне агенције „Југ“.

Студентски културни центар Ниш је први пут преузео колач од прошлогодишњег домаћина, што је велика част не само за све запослене и мене, већ и студенте нишког Универзитета. Свим верницима, Нишлијама, честитам Педесетницу и желим да нас празник и надаље окупља у здрављу, спасењу и благостању. У будућем периоду свима, пре свега, желим здравље,  јер се надам да нам само боља времена предстоје“, навела је др Драгана Петковић, директорка Студентског културног центра Ниш.

Домаћини су истакли колико је Саборна црква важна за вернике и град Ниш, али и колико је битно чување овакве традиције.

Као представник институције у којој преко 50% ученика слуша верску наставу, могу да кажем да је ово велика част за све нас – и за ученике, и за све запослене.“, рекао је Маријан Мишић, директор Гимназије Светозар Марковић.

Свету архијерејску литургију служио је Епископ нишки г. Арсеније, а са Нишлијама су били и бројни представници цркве, војске и града.

 

Делић атмосфере можете да погледате у нашој галерији