Академско позориште СКЦ Ниш гостује у Краљеву и Крагујевцу

Представу „Полански протоколи“, Академског позоришта СКЦ Ниш, имаће прилику да види и публика у Краљеву, а играње је заказано за 13. март у 20 сати у Краљевачком позоришту. Дан касније – 14. марта, ансамбл СКЦ-а отвориће 9. Фестивал аматерских позоришта „Кулиса“ у Крагујевцу. Представа почиње у 18 сати, на сцени ПМФ-а.

Ова представа је рађена по мотивима романа „Херцег Полански“ Милоша Гроздановића, чију адаптацију и режију потписује Александар Михаиловић, а драматизацију Ненад Прокић. 

 „У времену у којем смо идеје заменили материјализмом, хероје популистима, а реалност виртуелним простором, не чуди да је истина постала сувишна, чак претешка. Ово није још једна представа о Гаврилу Принципу, ово је биопсија стања једне цивилизације која ће се угушити у смраду сопствених лажи и конструкција. Пристали смо да живимо у креираној садашњости, па зашто онда не бисмо поверовали у ново тумачење прошлости, како бисмо лакше поднели будућност?  ’Гаврило Принцип, јунак свих Срба, борио се, борио и у мурал претворио’“, каже редитељ Михаиловић.

„Полански протоколи“ је премијерно изведена крајем прошле године. Од тада је редовна на репертоару Академског позоришта. На Камерној сцени нишка публика може да је погледа 12. марта.

У представи играју Мирослав Крстић, Драгана Живић, Јања Станковић, Лена Красић, Милош Обрадовић, Никола Станчуљ и Игор Ивановски.