АНСАМБЛИ СА ТРИ КОНТИНЕНТА НАСТУПАЈУ НА ОВОГОДИШЊЕМ ФЕСТИВАЛУ ФОЛКЛОРА СКЦ НИШ

АНСАМБЛИ СА ТРИ КОНТИНЕНТА НАСТУПАЈУ НА ОВОГОДИШЊЕМ ФЕСТИВАЛУ ФОЛКЛОРА СКЦ НИШ

 Ансамбли из осам земаља, са три континента, наступиће на 16. Међународном студентском фестивалу фолклора, који организује Студентски културни центар Ниш. Фестивал ће трајати од 16. до 20. јула, а улаз на све концерте је бесплатан.

Ниш ће од 16. до 20. јула бити престоница фолклорне уметности. На фестивалу фолклора, чији је домаћин Академски фолклорни ансамбл „Оро“ СКЦ Ниш, наступиће ансамбли из осам земаља – Грчке, Чешке, Чилеа, Колумбије, Немачке, Пољске, Турске и Србије. Сви они имаће прилику да кроз музику, ношње и игре нишкој публици представе културу свог народа.

По традицији, и овогодишњи Међународни студентски фестивал фолклора почеће свечаним дефилеом учесника Обреновићевом улицом 16. јула у 19 сати. Ансамбли ће поздравити Нишлијке и Нишлије, а и кратким наступима на неколико локација у главној улици открити део онога што ће публика видети на фестивалу.

Фолкорци ће се потом упутити ка Летњој позорници, где у 20.30 почиње заједнички концерт свих учесника, којим се овогодишњи фестивал отвара.

Другог дана фестивала – 17. јула у 21 сат, такође на позорници под ведрим небом, наступиће Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије „Венац“ (Приштина, Грачаница). Они ће извести кореодраму „700 – Венац игра у славу 700 година манастира Грачаница“. „Венац“ ову кореодраму изводи неколико година, а интересовање публике је за сва извођења било велико.

Током трајања фестивала ансамбли ће, осим у Нишу, наступити на концертима и у Белој Паланци, Владичином Хану, Сокобањи, Ражњу и Књажевцу. 

Фестивал се затвара у четвртак 20. јула заједничким концертом свих ансамбала на Летњој позорници од 20.30, коме такође претходи дефиле учесника Обреновићевом улицом од 19 сати.

Улаз на све концерте је бесплатан.

На отварању и затварању на Летњој позорници биће и волонтери НУРДОР-а. Сви који дођу на концерт, и који то буду желели, моћи ће да донирају новац за унапређење квалитета лечења деце оболеле од рака.


Иначе, фестивал је у протеклих 16 година угостио више од стотину ансамбала са различитих меридијана. Чланство у Међународној асоцијацији фолклорних фестивала и народне уметности CIOFF – Националнa секцијa Србије, указује да је овај фестивал организован по правилима CIOFF и у складу са Конвенцијом UNESCО-а о заштити нематеријалне културне баштине.


На Светском конгресу CIOFF одржаном новембра 2021. године у Будимпешти, донета је одлука да СКЦ-ов фестивал фолклора буде проглашен за CIOFF INTERNATIONAL FESTIVAL, што је највиши ранг у организацији светских фестивала фолклора. Међународни студентски фестивал фолклора је први у Србији који је овако рангиран, те је овакво признање још снажније утабало стазе за наредне успехе нишког фестивала и стварање бренда.