ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ПОСЕТИЛАЦА ЗА САЈАМ МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА

ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ПОСЕТИЛАЦА ЗА САЈАМ МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА

 

Шта је психолошки имунитет? Како бринути о себи, а не осећати кривицу? Која је разлика између психотерапије и саветовања? Како уметност може да помогне да се осећамо боље? Ово су само нека од питања на која су посетиоци Сајама менталног здравља добили одговоре од волонтера Психолошког саветовалишта за студенте Студентског културног центра Ниш. Сајам је одржан у понедељак у холу Универзитета, поводом Светског дана менталног здравља.

Да људи знају колико је ментално здравље важно показује велико интересовање за Сајам менталног здравља које Психолошко саветовалиште СКЦ-а организује девети пут заредом.

Сајам је прошао одлично, мислим да смо подједнако задовољни и ми са једне стране и посетиоци са друге стране. Све коментаре које смо чули, били су јако позитивни и људи су отишли са сајма пуни утисака. Похвалили су креативност и организацију за сваки штанд, научили нешто ново кроз разговор и интерактивност са нашим волонтерима”, наводе из Саветовалишта.

Једна од тема била је значај психотерапије и саветовања, а посетиоци су учествовали и у радионици где су научили нешто више о својим емоцијама. Из Саветовалишта кажу да су сви били вољни да учествују у активностима и постављају питања.

Посетиоци су нас често питали како бринути о себи, а не осећати кривицу. Такође, имали су прилику да се упознају са концептом бриге о себи и шта он подразумева. Делили су са нама на који начин они брину о себи, а ми смо их подсећали на које све начине могу да то ураде. Имали су прилику да се практично упознају са релаксационим техникама дисања и вежбама пуне свесности као једне врсте бриге о себи”, наводе.

 

Једна од тема коју су волонтери Психолошког саветовалишта занимљиво осмислили, а која је привукла велику пажњу посетилаца јесте како уметност може да нам помогне да побољшамо своју концетрацију и пажњу.

Имали су прилике да виде уметничка дела уметника са неком душевном сметњом и како је то утицало на њихово стваралаштво. Исто тако, показали су вољу да уцествују у нашем изазову “Прочитај ме” где су добили списак књига које смо ми препоручили да прочитају. Били су ради да дискутују о свему са нама, да дају примере како они користе уметност да се осећају боље и за које проблеме”, кажу психолози.

На Сајму је било пуно разговора и радионица везаних за психолошки имунитет, а психолози су осмислили и вежбе за лакше откривање шта нас то у свакодневном животу исцрпњује и одузима превише енергије, али и које стратегије свако може да користи да би их пребродио.

 

Од посетилаца се у једној активности тразило да на ,,Стресном топломеру” напишу које су ситуације за њих високо, средње и мање стресе. Такође, могли су да виде и шта су други писали. Циљ ове активности био је показати да проблем који је за неког највеци, нересив, за неког другог није. Сви смо различити и другације процењујемо одређене ситуације као стресне”, објашњавају.

Иначе, сви који желе да разговарају са волонтерима Психолошког саветовалишта могу их контактирати путем друштвених мрежа, мејла psychonis1@yahoo.com или телефона 063/1048294 (15-19h).