Волонтери Психолошког саветовалишта СКЦ-а са грађанима разговарали о важности бриге о себи

Нишлијке и Нишлије које су данас између 12 и 15 сати шетале Тврђавом могле су да застану и разговарају са волонтерима Психолошког саветовалишта за студенте СКЦ Ниш. Тема данашњих разговора била је брига о себи и упознавање сопствених мисли и осећања.

“Упознај себе” назив је уличне акције које су волонтери Психолошког саветовалишта за студенте данас организовали на платоу ипред Летње позорнице. Са пролазницима су разговарали о интроспекцији као начину упознавања себе и љубави према себи, зашто је важна и како је применити.

Тренутна ситуација у свету – пандемија, нас је подстакла да видимо у којој мери људи брину о својим ближњима, а у којој мери о себи. Понекад је потребно да застанемо и видимо где смо ми у свему томе и како се осећамо. Осим што је брига о себи и освртање на себе корисно за сопствено ментално здравље, помаже и нашим ближњима, тако што ћемо утицати на њих да мисле о себи и бићемо спремнији да другима пружимо помоћ и пажњу”, кажу волонтери.

Поред разговора, сви који су то желели, могли су и да напишу нешто о својим мислима и осећањима.

Било је доста заинтересованих – родитеља са децом, старијих људи као и тинејџера који су радо одговарали на наша питања и учествовали у активностима које смо им припремили”, наводе из саветовалишта.

Следећа велика акција коју планирају је, како најављују, сада већ традиционални Сајам менталног здравља, који би требало би да се одржи 11. октобра.

Тема ће бити психолошки имунитет. Позивамо све да нас прате на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и буду у току са свим дешавањима”, додају.

Иначе, после летње паузе Психолошко саветовалиште за студенте почело је са радом 6. септембра. Сваког дана од 15 до 19 сати студенти могу потражити волонтере у СКЦ-у – Шуматовачка бб на другом спрату. Такође им се могу обратити и путем интернета а све адресе налазе се на њиховом сајту .