“Даске” Уроша Димитријевића представљене нишкој публици у СКЦ-у

Роман “Даске”, чији је аутор млади нишки новинар и писац Урош Димитријевић, представљен је у четвртак 28. јула Нишлијкама и Нишлијама у сали Студентског културног центра Ниш. Уз много смеха, разговора о Нишу, пријатељствима, породици, као и скејту и скејтерима многобројна публика је могла да осети шарм приче која се крије између веселих, жутих корица. 

Прозор у нека давна сећања и осећања – тако су говорници описали нови роман Уроша Димитријевића. У центру романа су даске које живот значе, али не оне позоришне, већ оне са точковима. 

На представљању књиге у Нишу говорили су социолог Иван Динић, уредница књиге Тамара Митровић, као и сам аутор чији је првенац “Сироти мали ратови” био у ужем избору за НИН-ову награду.

У књизи, говорили су, можете сазнати како се осећају дечаци који целе године штеде од ужине да би купили нов скејт, а онда желе да га у исто време сачувају што дуже, али и да на њему испробају најновије вратоломије које су видели на снимцима омиљених скејтера. “Даске”, навели су, доносе причу и о заборављеном скејту у дворишту, који нико не користи, а чија је “судбина” погодила младе скејтере који су решили да га “спасу” из прашине. И све ово су само цртице и обриси онога што чека читаоце.

“Главног јунака Димитријевићеве прозе знамо из његовог првог романа „Сироти мали ратови”, који нас је изненадио вештином којом је написан, бриткошћу израза,

несвакидашњом разиграношћу и духовитошћу. У новом роману видећемо какве су биле формативне године овог јунака јер „Даске” описују његову важну годину, тачније једно врело лето. Група младих и њихов живот у српском граду Нишу ни по чему се не разликује од, рецимо, оног у Сакраменту. Добро, Ниш има и бању, има пљескавице, и помало туробности, не тако карактеристичне за остатак светског поретка почетком двехиљадитих, година у којима јунак одраста”, наводе из Дома културе Студентски град, који је издавач књиге.

Како кажу, главни јунак књиге одраста делом у кући, а нешто више на улици тј. дасци. Он одраста уз све уобичајене конфликте на трагу билдунгсромана – са родитељима, наставницима, пријатељима, бившом девојком. 

Аутора је, како је сам рекао, бринуло, хоће ли успети да скејтерску субкултуру нишких улица пренесе на папир. То што су неки сат пре промоције нишки скејтери направили прави спектакл на даскама, а онда и присуствовали представљају књиге, знак је да је успео. 

Урош Димитријевић (1991, Ниш) је иначе у Београду је радио као новинар портала Вајс Србија и Би-Би-Си Њуз на српском језику. Као новинар-сарадник, и даље пише за Би-Би-Си и Облакодер из Париза, где тренутно живи и ради у стрип индустрији. Његов нов роман сви заинтересовани читаоци могу пронаћи у књижарама Лагуна, као и у онлајн продаји.