Завршен 17. Urban Fest, главна награда додељена ансамблу представе “Сербус-Европеикус”

Завршен 17. Urban Fest, главна награда додељена ансамблу представе
“Сербус-Европеикус”

 

Представа “Сербус-Европеикус”, Академије уметности из Бања Луке, најбоља је представа на 17. “Urban festu”, одлучио је стручни жири. За главну мушку улогу у овој представи у категорији драмских факултета и академија награђен је глумац Андрија Митић. Награда за најбољу глумицу у овој категорији добила је Исидора Пајчин, за улогу у представи “Просјачка опера” Факултета Уметности из Приштине. Глумци Академског позоришта СКЦ Ниш бриљирали су у категорији студентских и омладинских позоришта са освојене четири награде за представе “Мирис живота уназад” и “Тајна старе воденице”. 


Представом “Драга наша Јелена”, коју су у ревијалном делу одиграли глумци Академије уметности Бања Луке, а потом и доделом награда најбољима синоћ је завшрен 17. по реду Међународни студентски позоришни фестивал “Urban Fest”.

Стручни жири – проф. Ненад Прокић (ФДУ, Београд), проф. Жељко Ђукић (Универзитет Уметности, Београд) и глумица Катарина Митић  (Народно позориште, Ниш), имао је тежак задатак да од осам представа и ансамбала изабере најбоље. Награде су додељене у две категорије – студентска и омладинска позоришта и драмски факултети и академије.

 

У категорији студентских и омладинских позоришта награду Наиса за најбољу епизодну мушку улогу добио је Игор Ивановски за улогу Професора Толкина у представи Тајна старе воденице” Академског позоришта СКЦ Ниш.

Игор Ивановски је маштовитим поступцима, прецизно одабраним у складу са жанром представе и стилом игре остварио упечатљиву улогу Професора Толкина”, наводи се у образложењу жирија.

 

Награду Наиса за најбољу епизодну женску улогу добила је Анастасија Ранчић за улогу Лоле у представи “Мирис живота уназад” Академског позоришта СКЦ Ниш.

Она је успела да у епизоди са мало глумачког простора, сведеним, а прецизним и уверљивим глумачким средствима, оживи изузетно емотивно комплексан лик”, објашњава жири.

Награду Наиса за главну мушку улогу добио је Немања Николовски за лик Моме у представи “Мирис живота уназад” Академског позоришта СКЦ-а.

Немања је незрелог и рањивог дечака Мому одиграо маштовито  и до краја, будећи у нама дубоку емпатију. Момина прича, у његовој уверљивој интерпретацији, подсећа нас да смо и данас окружени децом која, не својом кривицом, одрастају у суровим условима тражећи разумевање и дом”, стоји у образложењу.

За лик Мадам Розе у овој представи Јована Ђорђевић освојила је награду Наиса за најбољу главну женску улогу.

Тешку и трагичну улогу мадам Розе, Јована је играла са необичном лакоћом. Она је осећајем за меру, елеганцијом покрета и геста, прецизним говором, сложен позоришни лик учинила доступним и савременим”, наводи се.

У категорији студената драмских факултета и академија награда Цар Константин, за најбољу мушку улогу, додељена је Андрији Митићу, за улогу Малог Радојице у представи “Сербус – Европеикус”, студената Академије уметности из Бања Луке.

Андрија Митић је конкретним глумачким изразом, никада не губећи повод за игру, духовито и доследно приказао Малог Радојицу. Његов отворен тимски приступ улози је у великој мери допринео да Сербус – Европеикус досегне радост и разиграност заједничке сценске игре”, пише у образложењу.

Награду Царица Теодора, за најбољу женску улогу жири је доделио Исидори Пајчин, за улогу гђе Пичам у представи “Просјачка опера” Факултета уметности из Приштине:
Исидорина госпођа Пичам је леп пример глумачког истраживања у оквиру жанра и стила. Трагајући за формом, храбро, чини се без унапред утврђених решења, Исидора је направила аутентичну и занимљиву улогу”.

Гран при фестивала, награда Ћеле Кула, додељена је ансамблу представе “Сербус – Европеикус” Академије уметности из Бања Луке.

Као велики квалитет представе издвојила се колективна игра ансамбла. Сви глумци су несебично посвећени партнерској игри и заједничком циљу – представи, те на тај начин преносе своју радост и на гледалиште. Управо је то оно што је издвојило овај ансамбл од осталих”, закључено је у образложењу.

Награду жирија округлог стола, ког су чинили представници свих глумачких ансамбала који су учествовали на фестивалу и новинари који дуго прате фестивале, такође је, једногласно, добио ансамбл представе “Сербус-Европеикус” Академије уметности из Бања Луке.