Извештај стручног жирија

19. Међународног фестивала студентских позоришних сцена УРБАН ФЕСТ Ниш 

2023.

Категорија студентских и омладинских позоришта

Епизодна мушка улога

Награду Наиса за најбољу епизодну мушку улогу добио је Алекса Свиларов за улогу Детета у  представи “Хамелн”,  Академско позориште СКЦ Крагујевац за слојевитост и доследност унутар задатог жанровског оквира, за изражајан шарм, лакоћу у иги и јако осећање мере, као и физичку спретност и духовите реакције у партнерској комуникацији на сцени.

Епизодна женска улога

Награду Наиса за најбољу епизодну женску улогу добила је Надица Спасојевић за улогу Ружице у представи “Вечерња ружа”, Театар 011, Београд, за јак глумачки израз, искрен и емотиван приступ комплексном лику са веома трагичном судбином.

Главна мушка улога

Награду Наиса за главну мушку улогу добио је Игор Миликић за улогу Екрема у представи “Вечерња ружа”, Театар 011, Београд, за максималну сценску присутност, до детаља изграђен лик како у психолошкој, тако и у језичкој обради и извођењу. Посебно упечатљив у драматичним сценама са девојкама које уцењује и продаје али их и сам искоришћава.

Главна женска улога

Награду Наиса за најбољу главну женску улогу добила је Јована Петовић, за улогу Хелене у представи “Вечерња ружа”, Театар 011, Београд, за заокружен и слојевит драмски лик , природност и уверљивост у радњи и односима у веома тешкој и поресној теми ове представе. Посебно плени емотивна и потресна исповест у монолошком обраћању директно у интеракцији са публиком.

Категорија студената драмских факултета и академија

Епизодна мушка улога

Награду Наиса за најбољу епизодну мушку улогу добио је Матија Мемедовић за улогу Џима О Конора у представи “Стаклена менажерија”, Факултет драмских уметности Цетиње, који у својој интерпретацији лика плени шармом и разигранишћу на сцени, водећи се обрадом самог лика који је некада у средњој школи био популаран код својих врђњака као атлета и глумац.

Епизодна женска улога

Награду Наиса за најбољу епизодну женску улогу добила је Анђела Тасић за улогу Госпођице Фишер у представи “Један Пикасо”, Академија уметности у Бањој Луци за крајње уверљиво извиђење лика, максималну сценску присутност, као и упечатљив приступ у глумачкој игри у распону од крајње суровости до танане женске осећајности кад се сретне са славним сликаром којег је одувек волела и обожавала. 

Најбоља женска улога

Награда Царица Теодора за најбољу женску улогу додељена је Јовани Брновић за улогу Лауре Вингфилд у представи “Стаклена менажерија”, Факултет драмских уметности Цетиње за студиозно грађење лика, умереност и сведеност у изразу, прецизно вођење, како говорне, тако и физичке радње унутар комплексности задате улоге. Глумица је успела да до краја изнесе трагичност и крхкост лика који се поистовећује са стакленом фигурицом једнорога који је део њене стаклене менажерије. Лаура, сасвим излолована од спољњег света, саздаје свој свет симболизован у њеној колекцији стаклених фигурица.  

Најбоља мушка улога 

Награда Цар Константин за најбољу мушку улогу додељена је Милошу Кашћелану за улогу Тома Вингфилда у представи “Стаклена менажерија”, Факултет драмских уметности Цетиње за креацију и извођење психолошки слојевитог драмског лика и кретаивно изношење проблема који има тај лик, растргнут између своје породице и властитог живота. На сцени је видљива његова чежња и жеља да побегне од наметнуте реалности која га мучи како би осмислио свој властити живот.

Најбоље глумачко остварење
Гран-при фестивала, награда Ћеле кула додељена је екипи представе “Стаклена менажерија”, Факултет драмских уметности, Цетиње, за стилски уједначена глумачка остварења, доследност аутору Тенесу Вилијамсу, за одличну психолошку обраду и извођење тако сложених и комплексних ликова који жуде за осмишљавањем својих усамљених и уништених живота.