Ментално здравље и креативност” – одржан осми научни скуп Психолошког саветовалишта СКЦ Ниш

Ментално здравље и креативност” – успешно организован осми научни скуп Психолошког саветовалишта СКЦ Ниш

О томе како креативност може да помогне у заштити менталног здравља и који су начини за рано откривање психолошких сметњи и проблема биле су неке од кључних тема осме научно-стручне конференције „Ментално здравље и креативност“, одржане протеклог викенда. На скупу, који је по осми пут организовало Психолошко саветовалиште за студенте СКЦ Ниш у сарадњи са Савезом студената Универзитета у Нишу, најављен је и план да се идуће године Зборник радова са конференције уврсти на листу научних и стручних часописа.

Научно-стручна конференција са међународним учешћем, која је ове године одржана на Златибору у студентском одмаралишту “Ратко Митровић”, окупила је више од 100 учесника, од којих је 30 присуствовало конференцији уживо, док су остали предавања и радионице пратили путем интернета. Међу њима је било студената завршних година студија психологије, дипломираних психолога, представника Студентског културног центра Ниш, представника Савеза студената Универзитета у Нишу. Такође, конференција је окупила представнике са Универзитета Бијељина из Републике Српске.

Представљена су досадашња емпиријска искуства у области праћења менталног здравља младих. Презентована су релевантна сазнања из области социјалних и емоционалних вештина и јачања индивидуалних капацитета помагача, а у циљу раног откривања психолошких сметњи  и проблема изложене су психотерапеутске основе за пружање услуга из области примарне превенције менталног здравља, као и која је улога креативности у свему томе”, наводе из Психолошког саветовалишта.

На отварању конференције окупљенима се обратио и директор Студентског културног центра Ниш др Предраг Јеленковић, који је истакао важност одржавања оваквих скупова.

Овакви скупови су важни и потребни, јер је психолошки имунитет нешто најважније у овим турбулентним годинама. Стрес је свуда око нас – код куће, на послу, у школи. План је да следеће године покренемо иницијативу и подигнемо на виши ниво ову конференцију и да Зборник радова уврстимо на листу научних и стручних часописа”, навео је директор СКЦ Ниш.

Из Психолошког саветовалишта кажу да су конференцијом задовољни и учесници и предавачи.

Нарочито нам је свима било драго што смо се окупили уживо после две године, уз одржавање физичке дистанце и осталих мера заштите. Отвориле су се нове могућности за сарадњу и заједничке пројекте и дефинисале прелиминарне теме”, наводе они.

Иначе, међу предавачима су ове године били и проф. др Бојана Димитријевић, специјалиста медицинске психологије, професорка на Филозофском факултету у Нишу и супервизор Психолошког саветовалишта за студенте, др Бојана Шкорц, професорка на Факултету ликовних уметности Универзитета уметности у Београду као и др Љупчо Кеверески, професор Педагошког факултета Универзитета Свети Климент Охридски у Битољу.