Монографија о Светиславу Тиси Милосављевићу представљена у бањалучком Банском двору

Монографија о Светиславу Тиси Милосављевићу представљена у бањалучком
Банском двору

У Банском двору у Бањалуци је у среду 10. новембра промовисана монографија “Светислав Тиса Милосављевић, од Ниша до Бањалуке, од војника до државника”, аутора Милутина Милтојевића, а у издању Студентског културног центра Ниш.

Монографија о Светиславу Тиси Милосављевићу представљена је у оквиру обележавања Дана Банског двора, а на промоцији су поред аутора говорили и рецензенти др Небојша Ранђеловић, мр Зоран Пејашиновић и Надежда Лазаревић Ковачевић. Промоцији је присуствовала и делагација Студенског културног центра Ниш, предвођена директором др Предрагом Јеленковићем.

Основна идеја књиге је била да се његов живот расветли од рођења и порекла његове породице преко школовања, војне каријере, периода када је био министар и на крају врбаски бан”, навео је историчар Милутин Милтојевић, аутор монографије.

Овом промоцијом наставља се успешна сарадња између Банског двора и Студентског културног центра Ниш, која је званично започета септембра, потписивањем меморандума о сарадњи у Нишу, а потом и промоцијом монографије и заједничким концертом гудачког оркестра “Светислав Тиса Милосављевић” из Бањалуке и Академског хора СКЦ-а Ниш у дворишту Универзитета.

Подсетимо, Светислав Милосављевић Тиса рођен је у Нишу 7. септембра 1882. године, Био је бригадни генерал и први бан Врбаске бановине са седиштем у Бањалуци, који је у два наврата био министар у Влади Краљевине Југославије.

Бан Светислав Тиса Милосављевић је својим прегалаштвом и добром вољом, унапредио Бањалуку и поставио темеље новог, модерног града. Ззбог тога једна од најпознатијих улица у Бањалуци данас носи његово име, на тргу Српских владара, у срцу града, налази се споменик овом великану, а на новом грбу Бањалуке налази се бан Милосављевић заједно са Петром Кочићем. Одликован је Орденом Светог Саве и низом других одликовања.