НАГРАДА ЗА НАЈБОЉУ ЖЕНСКУ УЛОГУ НА ДАФ-У ГЛУМИЦИ АКАДЕМСКОГ АНЂЕЛИЈИ МИРОВИЋ

На јубиларном 60. Драмском аматерском фестивалу (ДАФ) у Кочанима (С. Македонија), награду за најбољу женску улогу освојила је глумица Академског позоришта СКЦ Ниш Анђелија Мировић. Она је награђена за ролу Наталије Степановне, у представи “Просидба и Медвед”.

Чешовљеве једночинке “Просидба” и “Медвед” преточене у једну представу, у режији легендарног Мета Јовановског, а у изведби Академског позоришта СКЦ Ниш, освојиле су публику и на фестивалу у Кочанима, у Северној Македонији.

Боравак нашег ансамбла на фестивалу крунисан је важном наградом – Анђелија Мировић, која у “Просидби” глуми Наталију Степановну, добила је признање за најбољу главну женску улогу.

Како каже, фокус јој је био иксључиво на игри и била је изненађена када су јој јавили да је награду добила баш она.

Признање ми значи, наравно, пре свега сам захвална мом редитељу Мети Јовановском који ми је пружио прилику, поверење и дао пуну слободу у стварању лика”, наводи глумица.

“Просидба и Медвед”, нам, кажу у Академском, пружају разнолике ликове – људе из народа, стамене, срчане, који се боре и залажу за себе, људе око себе и оно што имају. Играње у овој комедији је, каже Анђелија, био велики изазов.

Ова улога ми је била велики изазов. До сада сам играла само драме, прва комедија је “Просидба” тако да сам доста радила на лику како бих дошла до овога што сада играм. Желела сам да Наталија Степановна има доста нијанси као лик и мислим да сам успела да то и створим”, каже Анђелија. 

Иначе, 60. по реду ДАФ почео је 22. а трајао је до 27. маја, а наступили су ансамбли из Србије, Хрватске, Северне Македоније и Турске.