На нишку позоришну сцену стиже комична опера “Служавка господарица” у продукцији СКЦ Ниш

На нишку позоришну сцену стиже комична опера
“Служавка господарица” у продукцији СКЦ Ниш

 

Комична опера „Служавка господарица“, композитора Ђованија Батисте Перголезија, у режији Милоша Цветковића, а у продукцији Студентског културног центра Ниш, биће премијерно изведена на сцени Народног позоришта у Нишу 7. децембра од 20 сати.

Нишлијке и Нишлије који су љубитељи опере имаће прилике да гледају светски познату комичну оперу „Служавка господарица“. Солисти Маријана Давинић и Марко Милисављевић, уз подршку Анђеле Станковић на чембалу и камерног оркестра предвођени диригентом мр Иваном Мировић, оживеће на сцени овај бисер наполитанског барока.

Сценографију и костиме за оперу радили су Драгана Бреза и Душан Станковић. Карте за премијеру се могу се купити на благајни Народног позоришта по цени од 600 динара, а прва реприза заказана је за 17. децембар.

Италијански композитор, виолиниста и оргуљаш Ђовани Батиста Перголези (Giovani Battista Pergolesi) (1710-1736.) данас се сматра једним од најранијих композитора комичне опере (opera buffa).  Перголези је оперу „Служавка господарица“ превасходно написао као дводелни интермецо властите опере „Несаломиви робијаш“ (оpera seria), која је остала у сенци, док је „Служавка господарица“ постала самостална опера и стекла светску славу.

Први пут је изведена  1733. године у Напуљу, а када је  изведена у Паризу 1752. године, проузроковала је такозвану свађу буфониста, односно сукоб присталица озбиљне француске опере и љубитеља нове италијанске комичне опере. Либрето је написао Ђенаро Антонио Федерико. Опера ће бити изведена на српском језику.