“Није пријатно плесати по гробу” најбољи филм на III Фестивалу дипломског филма

“Није пријатно плесати по гробу” најбољи филм на III Фестивалу дипломског филма

Филм “Није пријатно плесати по гробу”, у режији Ане Шишков са Академије умјетности у Загребу, је освојио златну “Десетку” на трећем Фестивалу дипломског филма у организацији СКЦ Ниш. Велики успех на фестивалу који је синоћ завршен имао је и филм “Очевина” Стефана Томића, дипломца Академије умјетности Бањалука, који је освојио сребрну “Десетку”, као и награду публике.

После три фестивалска дана и 13 филмова у такмичарском и ревијалном делу, које је публика могла да погледа у биоскопу на отвореном у Дворишту Универзитета, завршен је трећи Фестивал дипломског филма. Жири, чији су чланови били глумица Душанка Стојановић Глид, продуцент Срђан Анђелић и редитељ Дарко Ковић, је, како су рекли, имао привилегију да сведочи о веома занимљивим филмовима. Сигурни су, пишу у образложењу, да ће ови млади аутори ускоро обрадовати публику целовечерњим делима.

Сви селектовани филмови зраче виталношћу и заиста представљају охрабрење. Сва три награђена филма су на врло убедљив и деликатан начин успела да заинтересују и остваре комуникацију са публиком. Иако су у питању различити жанрови и поетике, за сва три награђена филма је карактеристична изврсна сарадња редитеља са глумцима и веома зрела контрола нарације”, наводи се у образложењу.  

Према одлуци жирија бронзана “Десетка” додељена је филму “Кад заборавиш јули”, редитељке Саре Радусиновић, у продукцији Академије умјетности Бањалука. Сребрна “Десетка” додељена је филму “Очевина” Стефана Томића, дипломца Академије умјетности Бањалука.

Титулу најбољег филма на фестивалу по одлуци жирија и златна “Десетка” додељена је филму “Није пријатно плесати по гробу”, у режији Ане Шишков и продукцији Академије умјетности Загреб. У образложењу стоји да је редитељка награђена за целовиту, јасну и заокружену филмску причу реализовану документаристичким визуелним приступом.

Како је жири објаснио, тема проблема суочавања главних јунака са патријахалном традицијом мале средине и јасно редитељско вођење глумаца оставило је погодно тло за прављење бравурозних глумачких остварења и лаку комуникацију са публиком.

Жири наводи да су јунаци ових филмова и њихови сложени микрокосмоси представљени ескпресивно и ефикасно. Додају да и после неколико кадрова гледалац апсолутно учествује у радњи.

У награђеним филмовима јунаци се суочавају са ограниченошћу провинције и трауматичним односима, али нам истовремено доносе и суптилне карактере пуне сложених осећања који кроз драму и комедију оживљавају вечне страсти и патње.
Посебно се захваљујемо СКЦ-у Ниш као организатору Фестивала и публици, и сигурни смо да нас и следеће године чека занимљиво фестивалско издање у Нишу”, закључује жири.

Специјалну награду „Ауторски печат“ жири је доделио филму „Boda de ferro“ Матије Матијевића, дипломца Академије умјетности из Загреба.

Додељене и награде публике и Академског позоришта СКЦ Ниш

 

Током прве и друге вечери публика је такође имала прилике да гласа за остварење које је им се највише допало и који је на њих оставио најјачи утисак. Највише гласова публике добио је филм “Очевина”, редитеља Стефана Томића.

Трећи Фестивал дипломског филма донео је и једну новину – награду коју додељује Академско позориште СКЦ Ниш.

Због своје духовитости, аутентичности, одличне глумачке игре и на основу целокупног доживљаја приче којем су допринела духовита и промишљена редитељска решења, композиција кадрова и прецизна динамика филма, чланови Академског позоришта једногласно су донели одлуку да награду жирија Академског позоришта добије филм “У колико крећемо сјутра”, редитеља Матије Јовановића са Факултета драмских уметности у Цетињу”. наводи се у образложењу Академског позоришта.

Иначе, током трајања фестивала одржана је и трибина “Студентски филм: Могућности копродукције и исходи културних размена”. О овој теми говорили су проф. др Јелена Петковић, са Филозофског факултета у Нишу, Предраг Милојевић, уметнички директор фестивала, Срђан Анђелић,филмски продуцент и председник жирија и Дејан Дабић, селектор фестивала.