Академски хор


Академски хор Студентског Културног Центра Универзитета у Нишу основан је 1972. године, на иницијативу диригента Радојице Милосављевића - Ице. Дуги низ година Хор је успешно наступао широм Србије, некадашње Југославије и Европе под вођством мр Милорада Вељковића и Слободана Дејановића. Од 1999. до 2012. уметнички директор и диригент Хора била је др Сузана Костић, а од новембра 2012. мр Зоран Станисављевић, ванредни професор на Факултету уметности у Нишу, постаје диригент и уметнички руководилац овог ансамбла.

Академски хор постоји у континуитету већ 46 година и своју дуговечност и успех дугује како сјајним диригентима и уметницима који су га водили, тако и изврсним и посвећеним певачима који га одржавају свих ових година. Оно што издваја Академски хор СКЦ-а јесте његова програмска оријентација у правцу врхунских дела домаће и светске хорске литературе, уз освајање уметничке продуховљености и високих интерпретативних домета. У програмском смислу, Хор је усмерен ка делима свих епоха и стилова, са посебним нагласком на новија дела и савремене ауторе хорске литературе. Извођењем а-capella програма и великих вокално-инструменталних дела, овај хор се јасно издваја својим квалитетом и јединственошћу.

Академски хор представља истинску вредност у култури Града Ниша и Србије, што се потврђује кроз многобројне успешне концерте и извођења, признања, награде, критике стручних жирија и похвале публике. Током година постојања, многи певачи и диригенти оставили су свој лични траг. Кроз хор је прошло око 2800 певача, и сви они и њихов заједнички рад заслужни су за дугу и успешну традицију коју академски хор гаји.

Хор је свој рад обележавао учешћима на бројним престижним фестивалима у земљи и иностранству (Холандија, Немачка, Грчка, Македонија, Француска, Украјина, Русија, Словенија, Бугарска, Италија, Република Српска, Аустрија, Словачка, Турска, Пољска), као и многобројним наградама. Неке од најзначајнијих награда су:
• Гран При на Међународном фестивалу “Черноморски звуци”, Балчик, Бугарска, 2016. године
• Награда за најбољи мешовити хор на Међу- народном фестивалу “Черноморски звуци”,
Балчик, Бугарска, 2016. године
• Прва награда “Војислав Илић”, за најбољи велики хор на Фестивалу “Хорови међу фрескама”,
Београд, 2013. године
• Посебно признање за виртуозност у извођењу композиција И целокупни утисак на 7. МФК “Златна вила”,
Приједор, 2007. године
• Гран При на Међународном фестивалу “Звучит Москва” у Москви, Русија, 2004. године
• Гран При на Међународном фестивалу у Јалти, Украјина, 2003. године
• Две златне медаље и награде на Међународном омладинском фестивалу у Мадеу,
Холандија, 1987. године
• Златна плакета “Мокрањчеви дани”
• Златна статуета “Коста Абрашевић”
• Награда за најбоље извођење дела домаћих композитора на Југословенским хорским свечаностима
• Октобарска награда Града Ниша и Сребрни знак Универзитета у Нишу, за изузетне успехе и висок музички квалитет.


Академски хор је снимио две ЛП плоче, више телевизијских пројеката и четири ЦД-а .