Велики народни оркестар


Велики народни оркестар културно уметничког друштва Студентског културног центра Ниш је уз фолклорни ансамбл ОРО, најстарија секција ове културне установе. Основан је 1959. године и кроз њега је прошао велики број уметника, младих свирача и певача који су управо у Великом народном оркестру стицали своја прва искуства у извођењу народне музике.

Чланови овог оркестра су углавном млади музичари, студенти факултета уметности у Нишу као и студенти осталих факултета. Усмерење ка очувању наше народне музике и традиције јесте основна карактеристика оркестра.

Велики народни оркестар је тесно повезан са фолклорним ансамблом ОРО и стални је пратилац ансамбла на наступима широм наше земље али и света, на концертима, фестивалима. Али оркестар се може похвалити и великим бројем самосталних наступа. Један од таквих јесте и концерт из 2004. године када је награђен златном плакетом удружења естрадних и џез музичара “Хармонија”, поводом 45 година постојања ансамбла ОРО и Великог народног оркестра.

На богатом репертоару се налази велики број како изворних народних песама, тако и староградских песама и игара, о чему сведоче аудио и видео записи са наступа и концерата.

Од 2000. године уметнички руководилац народног оркестра је Бобан Стефановић.

Бише информација

Стефановић Бобан

рођен 20.07.1973. у Нишу Завршио нижу музичку школу одсек - хармоника, нижу музичку школу,одсек дувачких инструмената-хорна, средњу музичку школу на дувачком и теоретском одсеку средње музичке школе др.Војислав Вучковић у Нишу и теоретски одсек на Вишој музичкој школи у Нишу.