Академски фолклорни ансамбл ОРО


ОРО је ансамбл народних песама и игара и као такав је основан далеке 1959. године на Универзитету у Нишу, а од 1992. године ради под окриљем Студентског културног центра у Нишу. У току 60 година постојања остварио је изузетна достигнућа и дао допринос у афирмацији креативних потенцијала студената Универзитета у Нишу.

ОРО је најстарији ансамбл СКЦ-а, који од свог настанка негује народне игре и песме свих крајева Србије са посебним нагласком на игре из Понишавља и југоисточне Србије које по свом темпераменту и ношњи спадају међу најатрактивније.

Негујући српску народну игру, песму, традицију и обичаје ансамбл је наступао у великом броју земаља Европе и света ( Аустрија, Белгија, Италија, Грчка, Немачка, Норвешка, Пољска, Турска, Португалија, Француска, Холандија, Шпанија, Македонија, Бугарска, Румунија, Канада, Бразил, Филипини итд.) и тамо освајао бројна признања и награде.

Два пута је проглашен за најбољи играчки колектив у Србији (1964. и 1997. године), а играчи ансамбла су носиоци појединачних највиших признања са такмичења фолклора. Такође ансамбл ОРО СКЦ-а Ниш је добитник награде “11 јануар”, најпрестижније награде града Ниша која се додељује за изузетне доприносе и достигнућа а поводом ослобођења града од Турака.

Током 60 година више од 30.000 чланова се едуковало и представљало српску традицију. Одржано је више од 2.000 наступа и концерата. Ансамбл ОРО је учествовао и учествује у обележавању најважнијих градских, државних свечаности и културних манифестације.

Академски фолклорни ансамбл ОРО је један од оснивача CIOFF-a у Србији, “Националне асоцијације међународних организација фолклорних фестивала и народне уметности” под покровитељством UNESCO-a. Од 2008. године СКЦ Ниш са својим фолклорним ансамблом ОРО оснивач и организатор “Међународног студентског фестивала фолклора”, који се сваког јула одржава не само у Нишу већ у више градова југоисточне Србије. Ово је један од највећих фестивала овог типа у региону и највећи у Србији са више од 500 учесника из десетак земаља из целог света, са више од 10 концерата, са неколико дефилеа у различитим градова, а све то пропрати више од 20.000 гледалаца сваке године.

Велико интересовање за игру показује да је ОРО током година добро представљао лепоту и значај фолклорног играња и инспирисао и наставља да инспирише младе људе да стално настављају традицију дужу од пола века, у којој је стало много концерата, турнеја, али и пријатељства, бракова и добре енергије.

Академски фолклорни ансамбл ОРО Студентског културног центра Ниш изабран за представника Републике Србије на Олимпијади фолклора 2020. године у Русији.


Уметнички руководилац ансамбла је Славољуб Узуновић.

Бише информација

Др Славољуб Узуновић (1971), ванредни је професор на Факултету спорта и физичког васпитања, на предметима Плес, Друштвени плес и Фитнес. Рођен је у Скопљу, основну и средњу школу завршио је у Прешеву. Филозофски факултет, студијску групу за физичку културу завршио је 1998. године. Дипломски (теренско-практични) рад из предмета Плес са темом “Народне игре сврљишког поднебља”. Завршио је последипломске студије 1998. године на Филозофском факултету, на студијској групи за физичку културу.