Потписивањем меморандума Бански двор и СКЦ Ниш званично почели сарадњу (ВИДЕО))

Културни центар Бански двор и Студентски културни центар Ниш потписали су меморандум којим је и званично почела сарадња ове две институције. Тим поводом у Нишу је организована и промоција монографије “Светислав Тиса Милосављевић – од Ниша до Бања Луке, од војника до државника”, а потом и заједнички концерт камерног гудачког оркестра из Бања Луке и хора из Ниша.

Потписивањем меморандума о сарадњи Културни центар Бански двор и Студенски културни центар Ниш званично су успоставили, како су навели директори ових институција, културни мост између Бања Луке и Ниша.

Упознат сам са богатим програмским активностима које спроводи СКЦ Ниш. Бански двор ништа мање. Уверен сам да ћемо моћи да лепо употпунимо те наше програме, доста је поља у којима можемо да развијамо нашу сарадњу која ће се временом само надограђивати“, навео је  проф. др Младен Матовић, директор Културног центра Бански двор.

Директор СКЦ-а овом приликом је рекао да је оваквом сарадњом отворена нова страница културолошке историје.

Препознали смо да Културни центар Бански двор има исте програме, исте сегменте и области културних догађаја. Нема разлога да не сарађујемо и да Ниш и Бања Луку спојимо на прави начин, а то је култура“, навео је др Предраг Јеленковић.

Поводом почетка сарадње у дворишту нишког Универзитета представљена је и монографија “Светислав Тиса Милосављевић – од Ниша до Бања Луке, од војника до државника”. Симболично и сарадња између ове две институције почела је 7. септембра, на дан рођења бана који повезује Ниш и Бања Луку. Био је бригадни генерал, министар саобраћаја у краљевини СХС-а, а касније и први бан Врбаске бановине са седиштем у Бања Луци.

Светислав Тиса Милосављевић је неправедно запостаљени Нишлија. Идеја ове монографије је била да се сваки сегмент његовог живота расветли, укључујући онај о коме се најмање знало – период одрастања који је писан на основу архивске грађе Историјског архива у Нишу. Ово је можда и највреднији део монографије јер се о томе до сада није писало“, наводи аутор монографије историчар Милутин Милтојевић.

Након промоције гудачки оркестар „Светислав Тиса Милосављевић“ и Академски хор СКЦ-а одржали су заједнички концерт.

Увек је задовољство сарађивати са људима који су пуни ентузијазма као и ми. Ја се стварно надам да ће то имати једну далеку будућност“, наводи проф. др Бранка Радошевић Митровић, диригент гудачког оркестра „Светислав Тиса Милосављевић“

Потписивање меморандума важан je моменат у повезивању Банског двора и СКЦ-а сагласни су диригенти.

Мислим да ћемо у будућности бити сведоци јако добрих концерата и културних активности обе куће“, каже проф. мр Зоран Станисављевић, диригент Академског хора СКЦ-а.

Из обе институције културе очекују да ће, после успешне промоције и концерта у Нишу, уметници из оба града ускоро заједно наступити и у Бања Луци.