Почео III Фестивал дипломског филма

Пред бројном публиком je трећи Фестивал дипломског филма, у организацији Студентског културног центра Ниш, синоћ званично почео у Дворишту Универзитета. У три фестивалска дана гледаоци ће имати прилике да погледају 9 филмова у такмичарском делу и четири у ревијалном.

Права фестивалска атмосфера владала је синоћ у Дворишту Универзитета. Љубитељи филма окупили су се како би погледали четири филма – завршне радове студената и студенткиња филмске режије са простора бивше Југославије.

Фестивал је отворила глумица Душанка Стојановић Глид, иначе чланица жирија. Она је навела да све што студенти режије раде четири године током студија је, у суштини, невидљиво све до њиховог дипломског рада. Након тога, каже, до дебитанског филма следи дуготрајан процес који је испуњен дилемама, сумњама и потрагама. Додала је да је новац важан фактор у свему томе те да филм јесте “скупа забава”, али да у себи има “страшно много значења”.

Сви ми се потпуно препустимо када гледамо филмове и западнемо у стање у коме дамо себи простор да можемо да доживљавамо нешто што није наш лични живот. Мислим да филм припрада будућности, он сигурно никада неће престати. Какве год технологије да дођу филм остаје вечан”, речи су којима је позната глумица отворила фестивал.

Прве фестивалске вечери публика је могла да погледа филмове “Није пријатно плесати по гробу”, у режији Ане Шишков са Академије умјетности Загреб. Други филм био је “Boda de ferro” у режији Матеја Матијевића, такође са Академије умјетности у Загребу.

“Очевина” Стефана Томића са Академије умјетности у Бањој Луци био је трећи на репертоару, а фестивалско вече завршено је филмом “Хофманов закон” Александера Когоја, УЛ АГРФТ Љубљана.

Друге вечери фестивала у биоскопу под ведрим небом у Дворишту биће приказано пет филмова. Вече отвара “Моћ и морал” у режији Емилије Вујовић са Електронског факултета у Нишу. Затим следи филм “У колико крећемо сјутра” у режији Матије Јовановића са Факултета Драмским умјетности Цетиње. Трећи филм је “F63.1” Стефана Радовића, такође са ФДУ Цетиње.

Потом следи пројекција филма “Кад заборавиш јули” чију режију потписује Сара Радусиновић са Академије умјетности у Бањој Луци, а такмичарски део фестивала и друго вече затвара филм “Даљине њиве” Филипа Јембриха са УЛ АГРФТ Љубљана.

Треће вечери публика ће имати прилику да погледа филмове у ревијалном делу, а потом ћемо сазнати и који су филмови освојили награде – бронзану, сребрну и златну “Десетку”. О најбољима ће одлучивати жири – глумица Душанка Стојановић Глид, редитељ и сниматељ Дарко Ковић и сценариста и продуцент Срђан Анђелић. Свог победника бираће и публика, а ове године је новина и награда Академског позоришта, о којој ће одлучивати глумачки ансамбл СКЦ-а.