Промоција романа „Медузе живе заувек – док их не ухвате“ Нађе Петровић

Роман „Медузе живе заувек – док их не ухвате“, ауторке Нађе Петровић, нишкој публици биће представљен у уторак, 19. марта у 18 сати у кафе-клубу „Saloon 1995“. Организатор промоције књиге, чији је издавач Геопоетика, је СКЦ Ниш. 

У овогодишњем ужем избору за НИН-ову награду нашао се и роман младе књижевнице Нађе Петровић. У свом другом роману она кроз лик Саре говори о тинејџерским авантурама, невољама, преиспитивањима, о страховима и сновима. 

Познати редитељ Срдан Голубовић је овај роман описао речима „рањиво, снажно, разиграно и узнемирујуће“.
„Изузетан роман Нађе Петровић почиње као тинејџерска драма одрастања, али се брзо претвара у узбудљиву интимну исповест, лепршаву и поетичну, а истовремено дирљиву и болну. То је прича о дубокој и суштинској крхкости, о страху од смрти, али и страху од живота. Интензивно испричана, посебна и разарајуће емотивна, а опет уроњена у све несигурности, несталности и ломљивости душе једне младе девојке“, каже Голубовић. 

Он додаје да у контрасту готово неспојивих ствари, Нађа Петровић гради свој изразито посебан ауторски свет, а њена проза директно у лице, снажно и без задршке баца „нетакнуту и недвосмислену истину“.  

„Истину у коју не можемо да не поверујемо, јер та истина избија из сваке речи, мисли, погледа и уздаха главне јунакиње романа. Ауторка у овом роману храбро и бескомпромисно, а опет танано и ненаметљиво, разоткрива своју душу, раставља сопствено биће на најситније комаде, и то ради без пардона, као ликови омиљеног филма њене јунакиње Саре – главом кроз зид“, закључује.

Осим за НИН-ову награду, роман „Медузе живе заувек“, ушао је и у ужи избор за награду „Београдски победник“.

Нађа Петровић рођена је 1997. године. Завршила је драматургију на Факултету драмских уметности у Београду, као и мастер из филмске и ТВ режије, на истом факултету.

Са шеснаест година освојила је треће место на конкурсу Млади књижевни суперталенти, кад јој је објављен роман То је то (2015). Њене приче објављене су у збиркама Приче са градских ћошкова (2015), Студентске приче (2021) и Мокри(н) чвор (2022). 

По њеним сценаријима снимљено је десетине кратких филмова који су приказани на више од сто фестивала широм света. Филмови у режији Николе Стојановића награђивани су јој на Сарајево филм фестивалу, фестивалу европског филма Лес Арцс у Француској, Мартовском фестивалу документарног и краткометражног филма, фестивалу Белдоцс, а добила је и награду за најбољи филмски сценарио на фестивалу Башта фест.

Режирала је кратке игране филмове, а кратки документарни филм „Други август“ имао је премијеру на Мартовском филмском фестивалу 2023. године. 

Живи и ради у Београду.