Спектакуларним концертом на Летњој позорници завршен 16. Међународни студентски фестивал фолклора

После пет дана, бројних концерата, наступа и путовања, великим концертом на Летњој позорници завршен је 16. Међународни студентски фестивал фолклора у организацији СКЦ Ниш. 

Громогласни аплаузи и овације публике испратили су свих осам ансамбала на завршној вечери најразигранијег нишког фестивала. Нишкој публици се представио ансамбл из Грчке, потом су наступили ансамбли из Чешке, Турске, Немачке, Чилеа, Пољске, Колумбије, а фестивал су затворили домаћини – Академски фолклорни ансамбл “Оро”.

Затварању је, по традицији, претходио дефиле свих учесника фестивала Обреновићевом улицом. Нишлијке и Нишлије нису пропустиле прилику да их поздраве, да се са њима фотографишу, али и да заиграју.

Подсетимо, фестивал је почео 16. јула, када су у Ниш стигли ансамбли са различитих крајева света. Они су прво поздравили грађане на дефилеу, а потом и отворили фестивал заједничким наступом на Летњој позорници. Другог дана фестивала, такође пред препуном позорницом под ведрим небом, наступио је ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије “Венац”.

Осим у Нишу, концерти су се одржали и у Белој Паланци, Ражњу, Сокобањи, Владичином Хану и Књажевцу.

У оквиру фестивала одржан је и округли сто “Нематеријално културно наслеђе – образац комуникације”. Овом приликом су представници свих ансамбала имали прилику да говоре о томе како они чувају своју културу, традицију и фолклор.