УРБАН ФЕСТ

Студентски културни центар Ниш са својим академским позориштем организује “Међународни фестивал студентских позоришних сцена - УРБАН ФЕСТ”. Потрага за новим вредностима у уметности и култури генерално, као и потреба за алтернативним приступима, обликовала је идеју о покретању фестивала позоришне уметности.
Оснивањем фестивала 2005. године остварена је идеја о покретању интернационалног ревијалног фестивала студентског позоришта у универзитетском центру какав је Ниш, а који за циљ има афирмацију и подршку алтернативне позоршне сцене и стваралачких потенцијала, као и презентацију самог позоришног стваралаштва у региону.
У почетку је фестивал био само ревијалног карактера, и то под именом Студентска позоришна сцена Балкана, а представе су игране на Камерној сцени СКЦ-а и у Луткарском позоришту. Године 2011. долазио до квалитативних промена. Фестивал мења концепцију, постаје такмичарски уз стручно жирирање представа, а оно на шта се фокусира и шта се вреднује јесте искључиво глумачко отварење.
Такође фестивал под паролом “Цео град је позорница” излази из затворених простора и организује представе под ведрима небом, на најразличитијим местима. Позорнице су у парковима, на паркинзима, трговима, двориштима, летњим позорницама. Све ово је променило доживљај уметности и однос глумац - гледалац, унапредило га је. Позоришна уметност је макар на неколико дана постала људима на дохват руке.

Организују се по две представе дневно а фестивал подразумева организовање више од 10 позоришних представа, више од 10 различитих ансамбала, на око 10 локација широм града. Сваке године више од 150 уметника су гости Ниша, а више од 5000 људи погледа макар по једну представу, док је сваке године све више оних који се труде да погледају већину представа са програма позоришног фестивала.

У оквиру фестивала Урбан фест организују се и многе пратеће активности као што су једнодневне радионице, округли столови, представљање нових студентских текстова, публиковање фестивалског билтена уз активно учешће студената, бројна дружења и још много тога.

Фестивал траје 5 дана а на крају међународни трочлани стручни жири бира најбоља глумачка остварења и додељују се награде, а то су :

-Ћеле Кула - за најбоље глумачко остварење;
-Цар Константин - за најбољу мушку главну улогу;
-Царица Теодора - за најбољу женску главну улогу;
-Наиса - за најбољу женску епизодну улогу;
-Наиса - за најбољу мушку епизодну улогу;