Међународни студентски
фестивал фолклора


Међународни студентски фестивал фолклора јесте један од највећих фестивала овог типа у региону, а свакако највећи у Србији. Сваког јула југоисточна Србија и Ниш су домаћини за више од 500 учесника, који су чланови десетак фолклорних ансамбала и који долазе из свих крајева света.
Сваке године на тај начин се људима у Србији пружа јединствена могућност да им толико различитих људи приближи своју културу, јер учесници кроз своје игре, ношњу и музику на аутентичан и оргиналан начин управо то и раде, представљају своје културне баштине. Исто тако се и домаћинима пружа могућност да представе свету своју сопствену културну традицију и свој идентитет.
Фестивал на тај начин отвара врата за сусретање култура и културну размену, размену која се наставља и након завршетка фестивала, и размену која прераста у пријатељство и сарадњу. Фестивал спаја континенте,ансамбли и културе из Европе, Азије, Јужне Америке и многе друге се управо овде сусрећу, сарађују, играју и певају заједно.

За време трајања одржи се више од 10 концерата, уз неколико дефилеа у више градова југоисточне Србије. На затварању се у Нишу одржава велики концерт свих фолклорних ансамбала и свих учесника.

Међународни студентски фестивал фолклора се организује по правилима Светске организације фолклорних фестивала и народне уметности (CIOFF) који је под покровитељством UNESCO, а сам СКЦ Ниш са својим фолклорним ансамблом је један од оснивача CIOFF-a у Србији.

Фестивала фолклора постоји од 2008. године а организатор фестивала је Студентски културни центар Ниш са својим академским ансамблом народних игара и песама ОРО.