Фолклорни спектакл “Балканске легенде” приказао лепоту српског и бугарског фолклора

Ансамбл “Бајрактаре” из Бугарске и Академски фолкорни ансамбл “Оро” одржали су заједнички концерт “Балканске легенде” на сцени нишког Народног позоришта протекле суботе. Фолклорци пограничног региона Србије и Бугарске су на сцену донели сву лепоту и раскош традиције и културе ова два народа, а овај спектакл био је бесплатан за све посетиоце. 

 

Колико нишка публика воли фолклор и колико су овакви концерти недостајали током пандемије најбоље показује велико интересовање за концерт “Балканске легенде”. Сва расположива места у сали била су заузета, а публика је аплаузима награђивала све сплетове које су извели српски и бугарски ансамбл. 

 

Овај концерт једна је од активности које у оквиру пројекта “Интерпретација балканског фолклорног наслеђа”, заједнички реализују Удружење “Акселс” и Друштвени центар “Сазнање 1922” из Перника, Бугарске и Студентски културни центар Ниш, који суфинансира Европска унија кроз Интерег ИПА програм прекограничне сарадње Бугарске и Србије.  

 

Заједно са организацијама из Бугарске већ више од годину дана кроз изложбе, публикације и радионице радимо на очувању духовне и културне прошлости народа који вековима живе у пограничном региону Србије и Бугарске, а циљ је да традицију сачувамо и да је на најбољи могући начин промовишемо.