ЧЕТИРИ НАГРАДЕ ЗА АКАДЕМСКО ПОЗОРИШТЕ СКЦ НИШ НА ФЕСТИВАЛУ У НОВОМ САДУ

На новосадском фестивалу ФАПС, који је одржан протеклог викенда, представа Академског позоришта СКЦ Ниш „Игре у песку“ је бриљирала и освојила четири награде. О свим наградама је, стоји у образложењу, жири једногласно одлучио.

„Игре у песку“ је дуодрама у колективној режији Академског позоришта СКЦ Ниш, у којој улоге тумаче Анђелија Мировић и Петар Шчепихин.

На Фестивалу академских позоришта Србије у Новом Саду Анђелији Мировић додељена је прва награда за најбољу женску улогу на фестивалу. Друга награда за најбољу мушку улогу на фестивалу додељена је Петру Шчепихину.

Представа „Игре у песку“ освојила је и трећу награду за најбољу режију, као и трећу награду за најбољу представу у целини.

„Дуодрама о лицемерју и одрастању у самом језгру лицемерја истодобно је и политички памфлет. Опасна игре забуне и збуњивања, себичности и проклетства, присвајања и осипања емоција. „Игре у песку“ су метафора горке збиље с којом је суочен свет на прагу насилне вештачке интелигенције којој су претходили стварни стрип бетмени. Успела представа АП СКЦ Ниш. Јасан игроказ у целини“, стоји у образложењу жирија.

Иначе, најбоља представа у целини на фестивалу је, према оцени жирија, „Јубилеј 55 – Господин Фока“, у извођењу АКУД Соња Маринковић из Новог Сада. Друго место освојила је Драмска секција Филозофског факултета Нови Сад за представу „Пацоловац“.