ПОЧИЊЕ ФЕСТИВАЛ “CONSTANTINUS” – ТРИ МУЗИЧКЕ ВЕЧЕРИ У АРХЕОЛОШКОМ ПАРКУ “МЕДИЈАНА”

  1. Међународни фестивал музике “Constantinus” у организацији Студентског културног центра Ниш, почиње 5. а трајаће до 7. јуна. Посебан ужитак и за публику и за извођаче биће то што се по први пут фестивал одржава у археолошком парку “Медијана”.Концерти почињу у 19.30, а улаз је слободан.

    Од оснивања фестивала “Constantinus” 2010. године, идеја је била да се он одржава управо у “Медијани”. Поновним отварањем капије овог археолошког налазишта за јавност, замисао је и омогућена, па ће публика све три вечери у програму уживати управо тамо.

    12. „Constantinusће бити управо тамо где треба да буде“, наводи уметнички директор фестивала Игор Алексић.

    Први дан фестивала резервисан је за познату нишку вокалну групу Константин, која је ове године за ПГП РТС издала други албум „Наслеђе“. Концерт почиње у 19.30, а на репертоару ће бити познате нумере у карактеристичном аранжману нишких уметника попут „Звиждук у 8“, „Тамо далеко“, „Јефимија“… 

    У уторак, другог дана фестивала, наступиће Гудачки квинтет града Зајечара. Ови музичари, професори музичке школе „Стеван Мокрањац“, раде у оквиру Народног позоришта „Зоран Радмиловић“. Камерни ансамбл основан је 2022. године, а на фестивалу је њихов премијеран наступ пред нишком публиком.

    Легендардни клавијатуриста Кокан Димушевски, један од оснивача групе Леб и Сол, је овогодишње главно име фестивала и наступиће последње вечери – 7. јуна. Димушевски за себе каже да је „пијаниста који је постао клавијатуриста“ и настоји да ствара оригиналну, електронски синтетизовану музику која звучи акустично.

    Концерт ће бити промоција пројекта „The back of beyond“ из 2020. који ће на винилу у Србији изаћи до краја ове године у издању „Constantinusa“.

    Фестивал организујемо 12. пут и публика зна да смо свих ових година правили сјајне концерте. Надам се да ће и ове године препознати квалитет програма и доћи у великом броју што на концерте, што у посету археолошком парку Медијана“, каже Алексић.

    Промоције књига пре концерата

    У понедељак и среду, пре званичног програма фестивала, у археолошком парку „Медијана” одржаће се промоције књига.

  2. јун је резервисан за промоцију новог романа нишког писца Милоша Гроздановића – Мали роман о Константину Великом 2 – Папино наслеђе.Промоција почиње у 18 сати.

    Последњи дан 2022. и први дан 2023. године повезују две смрти. Једна, природна, у Ватикану и друга, насилна, у Нишу… Роман нас, на махове, вуче у ближу и даљу историју, откривајући нам ново светло о потрази која се води већ вековима и за коју нико није у потпуности сигуран да ли је мит или стварност, наводи се у рецензији. 


У среду 7. јуна на истом месту у 18 сати биће представљена књига „Томи Стил и друге нишке приче, аутора Драгослава Б. Петровића.

Организатори позивају све љубитеље квалитетне музике и писане речи да дођу у археолошки парк „Медијана“ и уживају у ономе што су им „Constantinus“ и Студентски културни центар Ниш припремили.

Иначе, „Constantinus“ је основан са циљем да се обогати културни живот Ниша и околине афирмишући пре свега музичку уметност кроз извођаче, продукцију и едукацију на највишем професионалном нивоу.